Kadınlarda Saç Dökülmesi Hakkında Bilinen 10 Yanlış Bilgi


Notice: Undefined index: tie_hide_meta in /home/huseyin/domains/sacidokulenler.com/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/meta-post.php on line 3

tarakta-kalan-saclarSaç Dökülmesi Gerçeği

Banyo giderlerinde saç topakları görmeye başladıysan korkuya kapılman olasıdır. Sonuçta, saç kadının kimliğinin önemli bir parçasıdır. Saç dökülmesi genellikle erkeklerde yaşanan bir sorun olarak görülüyor. Gerçek şu ki, istenmeyen dökülme yaşayan Amerikalılardan %40 kadarını kadınlar oluşturuyor ve kadınların %50 kadarı 50’li yaşlarında kadın tipi saç dökülmesi yaşıyor.

Yani saç dökülmesinin erkek problemi olduğuna dair söylenenler gerçek dışı. Saçların hakkında bilmek isteyeceğin daha fazla gerçek için yazıyı okumaya devam edin.

Kadınların saçı erkeklerde olduğu gibi dökülür.

New York, Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi’nde Dermotolog olan Doç. Dr. Mary Gail Mercurio, “Erkek tipi kellikte, saç geri çekilirken saç çizgisi M şeklini alır. Bir çok erkek başının tepesindeki tüm saçları kaybetmeye kadar gider.” diyor. Ancak kadınlarda genellikle saçta geri çekilme görülmez. Saçta incelme görülür. Duşta veya saç tararken çıkan topaklar seni endişelendirmemeli. Üst kısmında yoğunluğun azalması veya saç çizgisinde açılma, genişleme vb. kadınlarda saç dökülmesinin daha sık görülen belirtileridir. Kadın tipi saç dökülmesi genellikle aile bireylerinden kalıtımla geçer, ancak aynı zamanda hormon değişikliklerinden veya yaşlanmadan dolayı da olabilir.

Testosteron fazlalığı saç döker.

Dr. Mercurio, “Testosteron fazlalığı iki cinsiyet için de kelliğe neden olmaz, fakat testosteron büyük bir rol oynar. Vücut, testosteronu dihidrotestosterona (DHT) çevirir ve bu işlem saç köklerine zarar verir. Testosteronun DHT’a daha etkin biçimde çevirildiği kişilerde, daha az etkin olanlarınkine göre daha fazla saç dökülmesi yaşar. Dermatolog Dr. Melissa Piliang, bu durumda doktorların, hormonların, saç folikülü üzerindeki etkisini engellemesi için anti-androjen bir ilaç yazabileceğini, söylüyor.

Doğum kontrol hapı saçın dökülmesine neden olur.

Dr. Piliang, “Androjen (erkeklik) hormonlarının bir tipi saç kökünü daha ince ve narin yapmak için etkileşime geçebilir; progesteronun bazı türleri, genellikle oral doğum kontrol haplarında bulunan bir hormon, androjen gibi hareket edebilir.” diyor. Her ne kadar eski tip doğum kontrol hapı kullansanız da kullanılan haplarla birlikte saç dökülmesi daha büyük problem. Dr. Piliang, yeni geliştirilenlerin daha az yan etkilere sahip olmasının yanı sıra gerçekten daha fazla anti-androjen barındırdığını, söylüyor. Aslında, bazı doktorlar istenmeyen saç dökülmeleriyle mücadeleye yardımcı olabilmek için doğum kontrol hapı verebilir. En doğru versiyonu bulmak için doktorunla konuş, özellikle de aile geçmişinde saç dökülmesi varsa.

saci-beyazlayan-kadinSaç kayıpları kalıcıdır.

Dökülme bazı durumlarda geçici olabilir. Dr. Piliang, birçok kadın doğum sonrası saç dökülmeleri yaşar, örneğin, hormonlar hamilelik öncesi seviyelerine tekrar yükselince bu dökülmeler yaşanabilir, diyor. Ancak birkaç ay içinde tekrar uzar. Birçok kadın saçları etkilenmesine rağmen beslenme biçimini değiştirmiyor. Dr. Piliang, kadınların, erkeklere oranla daha sık demir ve çinko eksikliği yaşadığını, söylüyor. Her ikisi de güçlü saçlar için önemli besinlerdir, eksikliğinde saçta incelme görülür. Fasulye ve istiridye gibi demir ve çinko açısından zengin gıda alımını arttırarak eksikliği giderebilirsin. Ayrıca takviye gıdalar alabilirsin, fakat emin olmak için önce doktorunuza danışın. En iyisi aşırı yemekten kaçınmak. Dr. Piliang, temel besinleri kaybettiğiniz için beslenmenizdeki herhangi bir sınırlama saç dökülmesine neden olabilir, diye ekliyor.

Stres saçların dökülmesine yol açar.

Stresi incelen saç tellerinden dolayı sorumlu tutmak kolay. Stresin saç kaybına neden olması için, iş yerinde büyük bir sunum öncesi veya eşinle yaşadığın tartışmadan dolayı yaşadıklarından daha uçuk olmalı. Vücudun, büyük bir ameliyat veya hastalık gibi travmatik bir olay yaşandığında, saç döngüsünü direk olarak dökülme evresine iteler. Amerikan Saç Dökülmesi Derneği göre, doğumdan da kaynaklanabilen bu duruma telogen effluvium deniyor. Stresli olay ortadan kalktıktan sonra saç dökülmesi azalır. Dr. Mercurio, “Bazı uzmanlar, sevilen birinin ölümü gibi bir duygusal stresin saç dökülmesine yol açabileceğini söylerken, bu kesin olarak kanıtlanmamıştır.” diyor.

Sadece yaşlı kadınlar saçlarını kaybeder.

Bazı kadınlarda, özellikle ailesinde saç dökülmesiyle ilgisi öyküsü olanlarda, 20’li veya daha erken erken yaşlarda yaş dökülmesi görülmesi mümkündür. Dr. Mercurio, “Saç dökülmesi genç yaşlarda başlar ve yaşla birlikte yavaş yavaş ilerleyebilir.” diyor. Hormon sorunları genç yaşlarda saçı etkileyebilecek bir şey. “Kadınlar saç dökülmesini tetikleyen erkek hormonlarında dengesizlik yaşayabilir.” Bu durum polikistik over sendromu (PCOS) olarak adlandırılır ve aynı zamanda düzensiz adet, vücutta ve yüzde aşırı tüylenme ve sivilcelenmede artma görülebilir. Hormonlar erken saç dökülmesinin tek suçlusu değil. “Dr. Piliang, “Genç kadınlarda baktığım ve aradığım şeyler, beslenme bozuklukları, yeme bozuklukları ya da gerçekten yüksek strestir.” diyor.

Biotin saç dökülmesi tedavi edebilir.

Eczanede, saçınızı arttıracağını ve tırnakları güçlendireceğini iddaa eden takviyeleri bulabilirsiniz. Bunların çoğu, grup B kompleks vitaminlerini oluşturan biotini içerir. Bunlar, metabolizmaya yardım ederek ve enerji üretmek için gıdayı dönüştürerek, bakımlı saçı sağlamak için önemli bir rol oynar. Biotin eksikliği saç dökülmesini tetiklese de Mayo Clinic’e göre eksikliği oldukça nadir görülüyor. Saçların güçlenmesine yardımcı olsa da hormon sorunlarından veya genetikten kaynaklanan saç dökülmesi için yapabileceğiniz çok güçlü kanıtlar yok. Bu durumda, muhtemelen doktorunuz tarafından daha güçlü bir tedaviye ihtiyacınız olacak.

Çok fazla şampuanlama saç dökülmesi yapar.

Ünlüler veya bloggerlar tarafından ortaya atılan şampuansız yıkama hareketini duymuş olabilirsin. İddaa şöyle: saçınızı şampuanı es geçerek yıkadığınızda saçınız daha güzel, daha sağlıklı ve saç telleriniz daha kalın olacak. Dr. Piliang, “Hastalar, çoğunlukla duştayken saç dökülmesini fark etme eğilimindedir. Bu yüzden dökülmeleri şampuanla suçlarlar.” diyor. Hafta boyunca saçını kaç kere şampuanladığınla saç dökülmesinin ilişkisini gösteren bilimsel bir kanıt yok. Aslında, daha az şampuanlama saç için daha kötü olabilir. Dr. Piliang, “Şampuan saç derisinde bulunan, saç dökülmesine yol açan hormonları içeren yağları temizler.” diyor. Yeterince şampuanlanmadığında saç büyümesini engelleyebilen kepeklenmeler ortaya çıkabilir. “Saçlarınızı düzenli olarak yıkayın ve günde 100 ila 150 tel saç dökülmesinin normal olduğunu unutmayın.”

Fazla güneş saç incelmesini arttırır.

Şüphesiz, saç derisinde güneş kremi olmadan dışarıda bulunmak yanığa neden olur, ama saç dökülmesine neden olmaz. Aslında, güneşten ve yiyecekten elde edilen önemli bir anahtar besin olan D vitamini saç için hayati önem taşır. “D vitamini saç döngüsü için çok önemlidir. Saçın dinlenme evresinden büyüme evresine geçmesine yardımcı olur.” Aynı zamanda saç dökülmesinde rol oynar. Cilt Farmakoloji ve Psikolojisi’nin (Skin Pharmacology and Physiology) yaptığı bir çalışmada kadın tipi saç dökülmesi olan kadınların, olmayanlara göre dikkate değer biçimde düşük D vitamini seviyelerine sahip olduğu görüldü. Ulusal Sağlık Örgütü, yetişkinlerin günlük 15 miligram vitamini almalarını öneriyor. Eğer güneşten yeterince almıyorsanız, protein ve D vitamini açısından zengin besinleri beslenmenize eklemeyi deneyin.

Saç boyaması saç dökülmesine neden olabilir.

Saçını boyamak kel yapmaz, fakat kötü stiller saç tellerini zayıflatır. Dr. Mercurio, “Çok fazla yapılan herhangi bir işlem saçı daha kolay kırılabilir hale getirebilir.” diyor. Bunlar, renk açmak veya boyamak, düzleştirici ve kurutucuların yanı sıra yanı sıra kimyasal düzleştiricileri çok kullanmayı içerir. Saçı herhangi bir gerilime sokmak, örneğin sıkı örgü vesaire, zamanla saçları hasara uğratır. Dr. Piliang, “Saç, uzun süre gerilim altında olduğunda, zayıflar ve büyüme evresinde olan saçın bölümü hasar alır.” diyor. Saçınızda kırılma fark edersiniz, yavaş yavaş tedavi sürecine başlamak, düzleştirici vs. kullanırken koruyucu ürünler kullanmak iyi fikir olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.